vineri, 28 martie 2014

Rulada cu chia

Un mic dulce pentru un respiro in dieta Dukan. De cateva zile aveam pofta sa mananc ceva bun, cum a fost gata am si devorat 3 feliute. Acum pot sta linistita. Este un bun energy roll si pentru copii.
Ingrediente:
Blat
4 albusuri
4 linguri indulcitor
6 linguri faina tarate de ovaz
1 praf de copt
esenta de rom
esenta de migdale
1 varf de cutit sare

Glazura
4 galbenusuri
esenta rom
3 linguri indulcitor
1/2 ness
1 lingura de chia  - din croaziera

Preparare:
Albusurile se bat cu putina sare spuma tare, se adauga curcuma sau sofranul si se bat in continuare. 
Intr-un castron se amesteca faina de tarate de ovaz cu praful de copt si indulcitor. 
Acest amestec se adauga in 3 reprize pestre albusurile spuma amestecandu-se usor de jos in sus pentru a se pastra consistenta pufoasa.
Se adauga esenta de migdale si cea de rom. Compozitia se toarna intr-o tava neaderenta dar NEUNSA. Se coace  timp de 20-30 de min. in cuptorul preincalzit la 170 de grade.
  Intre timp se prepara glazura. Intr-un castron se mixeaza galbenusurile cu indulcitor esenta si nes pana isi dubleaza cantitatea.
 Glazura se intinde uniform peste blat. Daca sunteti in croaziera puteti adauga 1 lingura de seminte de chia. dati prajitura la cuptor si mai coaceti 10-15 min. Dupa ce s-a copt am scos si rulat blatul si gata.

joi, 27 martie 2014

Tort cu ciocolata si mascarpone

 
Acesta este un tort extraordinar de bun. L-am facut de ziua socrului meu azi, si in 15 minute era disparut tot, tot, tot. Reteta este de la Edith Frincu, si sunt sigura ca va fi repetata de foarte multe ori, este pur si simplu de vis.
Pt. blat:
40 gr ciocolata neagra
25 gr unt
1 ou
30 g zahar
25 gr faina
un varf de cutit praf de copt
Pt. ganache:
300 ml frisca lichida
300 gr ciocolata (150 g cioco neagra, 150g cioco cu lapte)
Pt. crema mascarpone:
500 gr mascarpone
200 gr frisca lichida
3 lg zahar pudra
10 gr gelatina
vanilie
Pt. glazura:
100 g cicolata (jumate amaruie, jumate cu lapte)
50 rgr frisca lichida
25 gr unt
Blat:
Topim untul+ciocolata. Mixam oul+zaharul cca 2 minute, adaugam faina amestecata cu praful de copt, apoi ciocolata topita cu untul.
Coacem intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu faina, la cuptorul preincalzit la 180C
pentru 10-12 minute. Lasam sa se raceasca pe un gratar.
Ganache: (eu l-am pregatit cu o seara inainte)
Infierbantam bine frisca lichida si adaugam ciocolata rupta bucatele.
Amestecam pana cicolata este integral topita. Daca mai este nevoie mai punem pe foc cca 1 minut, nu mai mult.
Lasam sa se raceasca si dam la frigider pt minum 4 ore (de preferat peste noapte) apoi mixam la viteza mare pana obtinem o crema fina si batoasa.
Crema mascarpone:
Mixam mascarpone (la temp. camerei) cu zaharul pudra, batem frisca si o incorporam incet, cu o spatula in mascarpone.
Adaugam gelatina tinuta la inmuiat in apa 5 minute, stoarsa bine si topita pe foc in 2 lg de lapte (atentie, sa nu fiarba!!) si vanilia.
Asamblare:
Punem blatul pe un platou, punem inelul tavii in jurul blatului, peste blat punem stratul de ganache,
dupa ce a stat peste noapte la frigider si l-am batut, apoi peste el punem stratul de crema mascarpone.
Acoperim cu o farfurie/folie de plastic si dam la frigider inca 3-4 ore (sau mai mult).
Preparam glazura: incalzim bine frisca lichida, adaugam untul si ciocolat si amestecam pana la omogenizare completa. O lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Inlaturam cu atentie inelul din jurul tortului si turnam deasupra glazura.  Ornam (daca vrem) cu decoratiuni din zahar.
Il mai lasam minim 30 min la frigider pentru a se intari si glazura.



joi, 13 martie 2014

Chia pudding


A little raw deli for healthy energy
pudding: 2 spoons of chia seeds, 8-10 dry blueberries, 200 ml fresh grapefruit juice, 1 teaspoon of honney (left for 2 hours to hydrate)
topping: 1 banana, 1 hand full frozen raspberry, 1 teaspoon honney blended.

That's it!