joi, 27 martie 2014

Tort cu ciocolata si mascarpone

 
Acesta este un tort extraordinar de bun. L-am facut de ziua socrului meu azi, si in 15 minute era disparut tot, tot, tot. Reteta este de la Edith Frincu, si sunt sigura ca va fi repetata de foarte multe ori, este pur si simplu de vis.
Pt. blat:
40 gr ciocolata neagra
25 gr unt
1 ou
30 g zahar
25 gr faina
un varf de cutit praf de copt
Pt. ganache:
300 ml frisca lichida
300 gr ciocolata (150 g cioco neagra, 150g cioco cu lapte)
Pt. crema mascarpone:
500 gr mascarpone
200 gr frisca lichida
3 lg zahar pudra
10 gr gelatina
vanilie
Pt. glazura:
100 g cicolata (jumate amaruie, jumate cu lapte)
50 rgr frisca lichida
25 gr unt
Blat:
Topim untul+ciocolata. Mixam oul+zaharul cca 2 minute, adaugam faina amestecata cu praful de copt, apoi ciocolata topita cu untul.
Coacem intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu faina, la cuptorul preincalzit la 180C
pentru 10-12 minute. Lasam sa se raceasca pe un gratar.
Ganache: (eu l-am pregatit cu o seara inainte)
Infierbantam bine frisca lichida si adaugam ciocolata rupta bucatele.
Amestecam pana cicolata este integral topita. Daca mai este nevoie mai punem pe foc cca 1 minut, nu mai mult.
Lasam sa se raceasca si dam la frigider pt minum 4 ore (de preferat peste noapte) apoi mixam la viteza mare pana obtinem o crema fina si batoasa.
Crema mascarpone:
Mixam mascarpone (la temp. camerei) cu zaharul pudra, batem frisca si o incorporam incet, cu o spatula in mascarpone.
Adaugam gelatina tinuta la inmuiat in apa 5 minute, stoarsa bine si topita pe foc in 2 lg de lapte (atentie, sa nu fiarba!!) si vanilia.
Asamblare:
Punem blatul pe un platou, punem inelul tavii in jurul blatului, peste blat punem stratul de ganache,
dupa ce a stat peste noapte la frigider si l-am batut, apoi peste el punem stratul de crema mascarpone.
Acoperim cu o farfurie/folie de plastic si dam la frigider inca 3-4 ore (sau mai mult).
Preparam glazura: incalzim bine frisca lichida, adaugam untul si ciocolat si amestecam pana la omogenizare completa. O lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Inlaturam cu atentie inelul din jurul tortului si turnam deasupra glazura.  Ornam (daca vrem) cu decoratiuni din zahar.
Il mai lasam minim 30 min la frigider pentru a se intari si glazura.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu